Av Britt-Inger Jonsson
Hälsa – publicerad 2024-11-19
Foto: från Pexels
Sömn inte bara en tid för vila; den är en aktiv process som stöder kroppens och hjärnans hälsa på många nivåer. Att prioritera bra sömn är därför en viktig investering i både kortsiktig prestation och långsiktig hälsa.
Nedan får du nio tips för god sömn.
Gå till sängs och vakna upp vid samma tid varje dag, även på helger. Detta hjälper din kropp att anpassa sig till ett stabilt sömnschema.
Undvik stimulans från skärmar och starka ljus minst en timme innan du går till sängs. Läs en bok, ta ett varmt bad eller prova avslappningsövningar för att varva ner.
Se till att ditt sovrum är mörkt, tyst och svalt. Använd gärna mörkläggningsgardiner och eventuellt öronproppar eller en vitt brus-maskin alternativt smarthögtalare för att blockera störande ljud.
Undvik koffein (kaffe, te, energidrycker) och alkohol minst 4–6 timmar innan du går och lägger dig, eftersom de kan störa din sömncykel.
Ät inte tunga eller fettrika måltider precis innan sänggåendet. En vanlig rekommendation är att undvika att äta stora måltider 2–3 timmar innan sänggåendet. Detta ger kroppen tid att smälta maten och förhindrar att matsmältningssystemet arbetar intensivt när du försöker sova. Lättare snacks som en banan eller en handfull nötter kan vara bra om du känner dig hungrig.
Ta gärna en rejäl dos med magnesium vid sänggåendet – detta bidrar till att spänningar släpper i kroppen.
Läs mer längre ner om hur magnesium kan påverka din sömn.
Fysisk aktivitet under dagen kan förbättra sömnkvaliteten, men undvik intensiv träning nära sänggåendet, då det kan ha motsatt effekt.
Om du ofta ligger vaken och grubblar, prova gärna tekniker som mindfulness eller djupandning för att slappna av. Skriv ner dina tankar i en dagbok för att rensa huvudet innan du går till sängs.
Om du vaknar på natten och har svårt att somna om, undvik att titta på klockan. Detta kan göra dig mer stressad och försvåra att somna om.
Att följa ovanstående tips kan hjälpa dig att förbättra både kvaliteten och kvantiteten på din sömn; och nedan kan du läsa mer om hur just magnesium kan påverka sömnen.
Magnesium finns i många livsmedel, såsom gröna bladgrönsaker, nötter, frön, bönor och fullkornsprodukter. Om du vill öka ditt magnesiumintag för bättre sömn kan du även överväga att ta magnesiumtillskott, särskilt om du har svårt att få i dig tillräckligt genom kosten. Magnesiumtillskott finns i olika former, inklusive exempelvis magnesiumcitrat, magnesiumglycinat och magnesiumoxid. Magnesiumglycinat är ofta rekommenderat för sömn eftersom det är lätt att absorbera och har en lugnande effekt.
Det är viktigt att prata med en läkare innan du börjar ta magnesiumtillskott, särskilt om du har några underliggande hälsoproblem eller tar andra mediciner.