Besök på vackra Åland

Av Nina Jansdotter
Resor – publicerad 2024-06-09

Åland
Foto: pressbild

Det var många år sedan jag var på Åland och då var jag där som föreläsare och hann inte se så mycket annat än föreläsningssalen. Så jag blev glad över möjligheten att få komma dit igen. Denna gång inbjuden av "Finnlines Sverige" och "Visit Åland". Här berättar jag om min upplevelse till havs med mera.

Under de senaste åren har rederiet Finnlines investerat 500 miljoner euro i ett nybyggnads­program med fokus på hybrid- och grön teknik. Programmet fullbordades när de nybyggda frakt- och passagerar­fartygen i rederiets Superstar-klass debuterade.

– De nya Superstar-fartygen har varit efter­längtade och de är en integrerad del av vår strategi att erbjuda uppgraderade tjänster för både frakt­kunder och privatpas­sagerare på rutten Sverige-Finland, säger Antonio Raimo, Line Manager på Finnlines.

Fartyget jag åkte med var kanonfint och det är en speciell känsla när ett fartyg är nytt och inte så många åkt med det ännu. Jag njöt av panorama­fönster med härlig utsikt över den vackra skär­gården. Turen från Kapellskär tog 3,5 timmar och tiden går fort ombord. Nästan för kort för det finns mycket att testa. Där fanns sju restauranger, barer och kaféer och gym, taxfree­butik samt lek- och spelområden. Direkt vi gick ombord satte vi oss till bords i Mickes Restaurang för en mycket trevlig brunch. Det var ett bra sätt att börja färden.

Ett stort plus för den fina spaavdel­ningen där jag hade lyxen av att vara alldeles själv en lång stund och jag kunde slappna av i bubbelpoolen både inne och ute. Efteråt tog jag en läskande mocktail, utan alkohol i den trevliga spabaren. En tupplur hann jag också med efter spabadet och då var det skönt att kunna dra sig tillbaka in i en trevlig hytt för att få lugn och ro ett tag.

Deras stolthet: den åländska pannkakan

Som naturälskare trivdes jag fint i den vackra och fridfulla skärgårds­miljön i Mariehamn där vi var ett par dagar. Åland är just känt för sin natursköna omgivning och att de har mycket att erbjuda för den som är kultur- och historie­intresserad. Många som kommer dit väljer också aktiviteter som att cykla, vandra och att åka på båtturer. De satsar också mycket på lokal mat och då vill jag passa på och lyfta fram deras stolthet, den åländska pannkakan.

En av resans höjdpunkter var när jag fick smaka den berömda åländska pann­kakan, som har lång tradition på ön. Det är en läckerhet som uppskattas både av lokalbefolkning och turisterna som är på besök och vill testa på den åländska mat­kulturen. Just att smaka lokala rätter tycker jag är något som jag själv uppskattar mycket när jag är på besök i ett nytt land eller i en ny stad.

Den åländska pannkakan är en traditionell rätt som är tjockare än vanliga pannkakor och den gräddas i ugnen istället för i en stekpanna, vilket ger en annorlunda konsistens och smak. Lägg till att den kryddas med karde­mumma. Den kan innehålla antingen risgryn eller mannagryn och det är lite preferenser kring vilken som är godast. Jag testade båda två och jag kan säga att det är en tävling där i alla fall jag inte kan utse någon klar vinnare. Gott är också att den serveras med grädde och en speciell sviskonkräm som de kallade den, det vill säga en kräm gjord av plommon. Du kan äta deras pann­kakor antingen som efterrätt eller som huvudrätt. Men jag vill tillägga att det är en rätt som gör dig mätt och nöjd och att den serveras i rejäla portioner.

Om näringslivet

Vi hann besöka fler lokala entreprenörer. Bland annat de som driver "Stallhagens Bryggeri", "Smakbyn", "Salt" och "Amalias Limonad­fabrik". Dessa entreprenörer är alla otroligt drivna och inspirerande. När jag ställde frågor om vad det är som är de bästa att vara företagare på ön fick jag fler svar som pekade på att de känner glädjen i att ge något till sina kunder och till de som är besökare på ön. Att de brinner för att skapa tjänster, varor och upplevelser utöver det vanliga.

Sedan nämndes det också det faktum att de lever på en ö och där serveras inte så mycket möjligheter utan ska man få jobb och försörjning så behöver man själv skapa dessa både till sig själv och andra. Positivt att höra var även att ortsbefolkningen är måna om att stötta sina företagare genom att handla lokalt. De hjälps åt helt enkelt vilket blir win-win för då kan företagarna få lönsamhet och kunna fortsätta att producera i sina företag vilket kändes både positivt och inspirerande att höra.

Näringslivet och företagandet på Åland känne­tecknas därför av en lång tradition av entrepre­nör­skap med många företag i land­skapet som lever gott och frodas och de exporterar även en hel del. Den genren som är störst är jordbruk. Flera före­tagare är också aktiva inom politiken och driver flera företag och inte bara ett.

Generellt sett råder det en positiv syn på entrepre­nör­skap, även från politiskt håll, vilket gör att det är en attraktiv plats för företagare att fortsätta att etablera sig. Samman­fattningsvis så verkar Åland vara en plats där både ortsbe­folkningen, före­tagarna och turisterna trivs och jag återvänder gärna för att lära mig och få uppleva mer.

Dela gärna artikeln!

Skribent


Senast publicerat / uppdaterat

Mest läst