Drömgoda, fyllda skinkrullar

Av Britt-Inger Jonsson
Mat och dryck – publicerad 2024-11-12

Skinkrullar
Foto: privat

Det här är ett recept från daglig verksamhet (LSS) i Örnsköldsvik, där de lagar mat tillsammans på fredagarna och personalen då delar med sig av sina favoritrecept.

Receptet är en favorit även här hemma och är verkligen värt att dela med sig av. Rätten är dessutom enkel att göra. Var så god att prova du med!

Recept – 4 portioner

Ingredienser:
12 stora skivor rökt skinka
300 g köttfärs
1/2 tsk salt
1/2 tsk örtaromat*
1/2 tsk mald svartpeppar
1 tsk basilika
1 ägg
1 1/2 dl grädde
1/2 dl chilisås
1/2 tsk italiensk salladskrydda
ca 50 g riven ost + basilika

Gör så här:
  1. Bred ut skinkskivorna.
  2. Blanda köttfärsen med kryddorna och ägg.
  3. Lägg en klick färs på varje skinkskiva och rulla ihop. Lägg rullarna i en ugnsform som rätten kan serveras ur.
  4. Blanda grädde med chilisås och italiensk salladskrydda. Ringla sedan blandningen över skinkrullarna.
  5. Strö över basilika. Täck sedan med riven ost.
  6. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30-35 minuter.

Servera förslagsvis med pressad potatis eller pasta och sallad. Smaklig måltid!

*Aromat innehåller glutamat som inte är så hälsosamt för oss. Livsmedelsverket säger dock att: "I likhet med många andra ämnen i maten så påverkas inte hälsan av den mängd glutaminsyra och glutamat du får i dig vid normal konsumtion". Men jag brukar byta ut Aromat mot en kombination av örtsaltet Herbamare och kryddan Lökpulver; jag blandar lika delar av de två kryddorna. Krydd­blandningen smakar väldigt likt Aromat.

Dela gärna artikeln!

Skribent