Av Nina Jansdotter
Intervjuer, Hälsa – publicerad 2024-07-07
Foto: från Pixabay
Synne Håkanlind är född i Danmark men bor sedan många år i Sverige och numera på Gotland där hon arbetar med att utbilda yogalärare, både där och i Göteborg. Här berättar hon hur hon kom in på sin bana och varför yogan har betytt så mycket för henne.
Redan 1969 började Synne att intressera sig för hur man medvetet kan påverka sitt mående.
Hennes lärare första året på gymnasiet var öppen för att de i klassen läste en japansk hälsoguru, George Ohsawa, som berättade om kost och skrev: "ät råris och gör revolution". Läraren uppmuntrade även dem att testa författarens sätt att fasta.
– Ohsawa vilade i sin tur på gamla råd från de japanska zenklostrers rika erfarenhet om balanserad näringsrik mat och medvetenhet och även om de två polära krafterna i oss, yin och yang som i balans bäddar både för fysisk hälsa och sunt omdöme. Jag gillade den praktiska filosofin, säger Synne entusiastiskt.
Två år efter lärde Synne sig Transcendental meditation och då kände hon att det var något hon skulle vilja jobba med som lärare. Livet, eller rättare sagt hennes mammas tidiga bortgång förde henne sedan till en annan yogalärarutbildning i Köpenhamn.
– Där började jag på allvar ta itu med mentala övningar, asanas, andningsövningar, avspänning, samt visdom och kunskap om mitt eget och andra människors välmående och vad det betydde för mig.
Efter att ha studerat sitt sinne och testat yoga i mer än 50 år nu har hon kommit fram till det hon anade redan då. Det går att påverka det egna måendet inifrån. Och alla kan lära sig det, menar Synne.
– Efter 25 år började jag utbilda yogalärare som min främsta sysselsättning.
Redskapen de använder i utbildningen är från gamla traditioner, särskilt de österländska, vilka enligt Synnes erfarenhet är enklare att förstå. Ibland som en lek och ibland helt nödvändiga för att hålla sig frisk.
– Numera stöttad av modern hjärnforskning där Jill Bolte Taylor är en viktig källa, om varför och vad som funkar bäst. Även i den västerländska mystiska traditionen hittar vi många metoder som visar mot samma mål när det gäller mänsklig utveckling.
Motivationen för Synnes egen del att fortsätta sin resa och även att hjälpa vidare är att hon anser att vi alla har ett vackert musikinstrument inom oss.
– Men om du vill kunna spela något vackert måste du veta ganska exakt hur det fungerar. Det kan ta tid och det är ofta inte ett enkelt jobb, men det är ändå det bästa jobbet du kan göra. Du har det ju inom dig hela tiden.
Alla tillkortakommanden eller negativa upplevelser som inte förstör dig, ger ju även om du ger dig tid att acceptera dem. Det blir en utmärkt plattform från vilken du kan lära dig nytt, tipsar hon.
– Det roligaste är att göra det man själv gör och inte bry sig för mycket om vad andra tycker eller vill att man ska göra.
Slipp en hel del krångel genom att ta genvägen direkt till kärnan. Om du jobbar med att balansera inifrån hjärnan hittar du att du har olika sidor som du kan utveckla, precis som du kan träna kondition eller andra fysiska förmågor. Din egen inre potential finns där för att utvecklas för att du ska lära känna dig själv och bli medveten om att du kan välja hur du vill vara, samt hur du vill känna och hantera saker, förklarar Synne och tillägger:
– Din hjärna är plastisk, ditt medvetande fantastiskt och oändliga resurser finns om du är villig att se och lära utifrån dig själv, och på riktigt bli din egen lyckas smed.
Yogans redskap är designade så att du blir medveten om vilken del av dig du vill utveckla och använda i varje stund. Att få överblick och kontakt med den som är åskådare. Som bara finns. På det sättet ser du, som då är den stadiga punkten i det landskapet, möjligheterna som finns.
– Du är inte längre ett offer för dina egna känslor eller andras bedömningar, när du är medveten om vad som händer. Du har då den inre friheten att välja vilken del av dig som dominerar i stunden. Du kan då påverka din energi, dina vibrationer och impulser. Detta är det bästa som finns, säger Synne.
Som utbildare av yogalärare har hon haft otroligt givande möten med människor som vill hitta sin bästa väg i livet, samtidigt som de vill leva fullt ut och dela med sig av positiva saker till andra. De har lärt sig nya saker tillsammans.
– Även på mina distansutbildningar har yogalärarutbildningen varit förvånansvärt fungerande och utvecklats med eleverna, ännu mer än jag trodde.
Vem är den vanligaste deltagaren som går dina utbildningar?
– En del vill bli yogalärare och andra går utbildningen för sin egen skull. De flesta är kvinnor men då och då har jag även män som deltagare. En del har redan ett yrke, andra studerar även andra saker samtidigt. En hel del har målet att fördjupa sig i yoga, förkovra sig och fokusera mer på sig själv.
Vad rekommenderar du den som vill börja med yoga?
– Om du vill pröva yoga så rekommenderar jag att du letar efter en lärare som du känner passar dig. Testa och ge det en chans, men lita på din egen känsla. Det finns garanterat något du kommer trivas med!
Likadant om du redan har yogat mycket och behöver ny inspiration så kommer du känna att du kommit rätt om det känns bra för dig redan efter en två eller tre gånger, om inte innan.
– Tro inte att någon kan ta patent på att arbeta med den enda yogan som är bra, men jag skulle själv välja någon lärare som har hållit på ett tag. Kolla även så det känns bra när du pratar med yogaläraren och hur det känns i början de första lektionerna.