Himmelskt gott vitlöksbröd

Av Britt-Inger Jonsson
Mat och dryck – publicerad 2024-11-10

Vitlöksbröd
Foto: från Pexels

Jag gjorde häromdagen för första gången detta himmelskt goda vitlöksbröd. Det hade strykande åtgång här hemma och jag kände att jag bara måste dela med mig av det super-enkla receptet. Och en sak är säker, det här brödet kommer jag att göra fler gånger!

Det är verkligen inte ofta jag har tid att baka. Men ibland bara händer det. Det som lockar mig mest är goda matbröd som går snabbt och enkelt att göra. Detta recept som jag helt nyligen fick av en god vän var verkligen en hit. Bröden hade strykande åtgång och hade redan tagit slut då kom jag på att jag bara måste dela med mig av receptet. Därför är bilden ovan från Pexels bildbank. Mina bröd hade även fin­hackad persilja i toppingen, men annars var de rätt lika brödet på bilden.

Recept – 4 stora vitlöksbröd

Ingredienser:
6 g torrjäst
2 1/2 dl vatten
1/2 msk salt
1 msk olivolja
2 tsk honung
6 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör
2 vitlöksklyftor
1 msk finhackad persilja
2 tsk havssalt (till topping)

Gör så här:
  1. Värm vattnet till ca 45 grader (lite mer än fingervarmt).
  2. Häll i honung, olivolja och salt. Rör om tills det lösts upp.
  3. Rör ner mjölet blandat med torrjästen, lite i taget, tills du har en smidig deg. Degen ska precis släppa kanterna i bunken, då är den klar.
  4. Jäs degen, under bakduk, i minst 30 minuter (gärna 45 minuter).
  5. Sätt på ugnen på 225 grader och ställ in en plåt i ugnen så att plåten blir varm.
  6. Blanda smör, pressad vitlök, finhackad persilja och havssalt till ett smidigt vitlökssmör.
  7. Vänd upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång, rektangulär kaka.
  8. Bred på en bred sträng av vitlökssmöret på varje utkavlad del.
  9. Lägg bakplåtspapper på den varma plåten och grädda bröden i mitten av ugnen i ca 15 minuter, eller tills de fått en fin gyllene färg.

Torrjästen kan bytas ut mot 25 gram vanlig jäst (obs, vattnet får då bara bli fingervarmt, ca 37 grader). Används vanlig jäst så smulas den ned i en bunke och det fingervarma vattnet hälls över den. Rör om tills jästen lösts upp.

Brödet lär ha strykande åtgång så gör gärna många (men inte fler än 4 bröd på varje plåt).

Ät brödet till soppa, sallad, pastarätter, eller någon annan favoriträtt, eller bara som det är. Det är verkligen bara så gott!

Dela gärna artikeln!

Skribent