Kabanoss- och fläskfilégryta

Av Britt-Inger Jonsson
Mat och dryck – publicerad 2024-06-05

Fläskfilégryta
Foto: från Pixabay

Den här grytan är både snabb och smakrik, med fläskfilé och kryddig korv i en mustig sås. Den passar både till vardags och vid festligare tillfällen, är lättlagad och klar på ungefär 40 minuter. En familje­favorit som går lätt att dubbla om ni är många.

Det här är en riktigt god och klassisk gryta som många säkert känner igen och kanske har smakat någon variant av. Om du inte testat den förut så var så god att prova du med!

Recept – 6 portioner

Ingredienser:
1-2 fläskfiléer
2 kabanosskorvar (eller ölkorv)
2 röda paprikor
250 g champinjoner
1 burk syltlök
1 1/2 dl svarta urkärnade oliver
ca 1 1/2 dl grovhackad smörgåsgurka
2 st. köttbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
3 dl vatten
smör (till stekning)
persilja (garnering)
2-3 msk mejram
salt
mald svartpeppar

Gör så här:
  1. Putsa fläskfilén och strimla eller skär den i ca 2 cm breda skivor. Skär korven i skivor. Skiva champinjonerna. Strimla paprikan. Hacka smörgåsgurka grovt.
  2. Stek korven i en gryta under omrörning tills den fått fin färg. Ta upp korven och lägg åt sidan.
  3. Bryn köttet i samma gryta och i fettet efter korven tills det fått fin färg. Eventuellt kan också en klick smör behövas vid stekningen. Salta och peppra lite. Smula ner buljong­tärningarna i grytan. Tillsätt paprika och champinjoner och låt dem steka med under omrörning i ett par minuter. Krydda med mejram.
  4. Häll i vatten, crème fraiche och grädde och lägg tillbaka korven tillsammans med syltlök och oliver. Låt sjuda utan lock i ca 10 min.
  5. Rör mot slutet ner smörgåsgurkan. Smaka av med salt och peppar.
  6. Garnera med grovt hackad persilja.

Servera med ris eller pressad potatis och en sallad. Smaklig måltid!

Dela gärna artikeln!

Skribent