När du blir mobbad på jobbet

Av Nina Jansdotter
Karriär, Hälsa – publicerad 2024-10-25

Mobbad på jobbet
Foto: från Pexels

Mobbing på arbetsplatsen är en mycket allvarlig och vanligt förbisedd fråga som kan drabba många. I min roll som karriär­coach och beteende­vetare har jag stött på många sådana fall och ofta tyvärr med stort psykiskt lidande som kan sätta sina spår i många år, även om individen inte är kvar på den arbetsplatsen som mobbingen skedde.

Mobbing är en komplex och allvarlig fråga som inte enbart drabbar unga i skolmiljöer; det är ett betydande problem även på arbets­platser där vuxna verksamma individer interagerar. Mobbing kan manifesteras i olika former, såsom verbal nedvärdering, fysiska hot, social isolering, eller genom att man systematiskt förnekar någon möjligheter till utveckling och deltagande i olika aktiviteter. Den påverkan som mobbning har på de drabbade kan som jag redan nämnt vara förödande och kan leda till både psykisk ohälsa och minskad arbetsproduktivitet.

Om du råkar ut för mobbing själv

Om du upplever mobbning på arbetsplatsen är det av yttersta vikt att du agerar. Det första steget är att noggrant dokumentera händelserna, gärna i så nära i tid som det är möjligt. Skapa en logg där du skriver ned exakta datum och tider för när mobbningen inträffade. Beskriv detaljerat hur mobbningen tog sig uttryck; var det nedlåtande kommentarer under möten, utfrysning i sociala sammanhang, eller kanske ett mönster av ogrundad kritik av ditt arbete? Notera också vem som var inblandad – både den som mobbar och eventuella vittnen i rummet eller personer som var inkluderade i e-postkonversationer.

Var konkret

Att vara så konkret och detaljerad som möjligt är av stor betydelse. När du ska ta upp vad som hänt räcker det inte med att du säger att någon mobbar dig utan du behöver kunna specificera närmare vad du anser det var som var kränkande. Dessa anteckningar kan komma att bli avgörande när du vid något senare tillfälle diskuterar situationen med en överordnad, en HR-representant, en facklig företrädare, eller en jurist. Genom att ha en exakt tidslinje och dokumentation kan du styrka dina påståenden och ge en tydlig bild av hur mobbningen har påverkat dig.

Det är lätt att glömma

Dessutom är det viktigt att tänka på att våra minnen kan vara opålitliga, särskilt när vi försöker bearbeta tra­umatiska händelser. Efter en tid kan det bli svårare att minnas detaljerna kring händelser, och känslor och vem som var inblandad. Att ha en skriftlig redogörelse till hands kan därför vara en ovärderlig hjälp för att återge vad som har hänt, samt beskriva de känslor och den stress som situationen har orsakat.

Mobbing påverkar många

Det är även viktigt att inte underskatta den påverkan som mobbning har på arbetsmiljön som helhet. En arbetsplats där mobbning förekommer kan leda till att fler än den som är mobbad mår dåligt. I förlängningen även till hög personal­omsättning och en allmänt ostabil arbetsmiljö. Genom att dokumentera och rapportera mobbning bidrar du till att skapa en tryggare och mer respektfull arbetsplats för alla.

Ingen ska behöva utstå mobbning på sin arbets­plats. Genom att ta dessa steg och dokumentera dina upp­levelser och ta upp dem med din chef eller till exempel personal­avdelningen kan du inte bara hjälpa dig själv, utan även vara en del av en större förändring som bidrar till att förhindra mobbning och skapa en mer inkluderande och stödjande arbetsmiljö. Det är viktigt att komma ihåg att du har rätt att känna dig trygg och respekterad på din arbetsplats, och att det finns hjälp och stöd att få för att hantera situationen.

Byt arbetsplats

Kommer du inte till rätta med situationen bör du självklart överväga att byta team internt eller till annan arbets­givare externt, med eller utan att facket är inblandat och du eventuellt får avgångs­vederlag eller till och med skade­stånd om du tar processen juridiskt och får gehör.

Dela gärna artikeln!

Skribent