Skydda din mobil

Av Britt-Inger Jonsson
Tech – publicerad 2024-04-04

Mobiltelefon
Foto: från Pixabay

Din mobil innehåller mängder med värdefull information, exempelvis din mejl, dina sociala medie-konton, kontaktlistor och bilder. Mobilen kan snudd på innehålla "hela ditt liv". Har du tänkt på vad skulle kunna hända om den hamnar i orätta händer? I artikeln får du en rad tips på vad du kan göra för att skydda din mobil och informa­tionen i den.

Det är få användare som loggar ut från appar och tjänster efter användning. Om mobilen då hamnar i orätta händer kan den personen till exempel: Läsa mejl och andra meddelanden, låtsas vara mobilens ägare och försöka lura dennes vänner på pengar, posta inlägg på sociala medier i mobil­ägarens namn, byta lösenord och stänga ägaren ute från appar och tjänster genom att begära lösenords­återställningsmejl till e-postkontot. Personen kan också använda bilderna i mobilen på olika sätt (exempelvis i inlägg på sociala medier, eller kanske för att utöva utpressning). Om oturen är framme kan det hända dig.

Om någon har tillgång till din mobil och koden till din e-legitimation, kan hela din identitet kapas. Tänk på att aldrig ha lösenord eller koder till bankdosa, bank-id eller annan e-legitimation i till exempel en antecknings­app i mobilen.

Det kan också finnas risk att någon tar sig in i din mobil, utan att den hamnat i orätta händer. Angripare kan nämligen utnyttja säkerhets­brister i appar och i mobilens operativ­system för att plantera skadlig kod i den. Därför är det viktigt att du alltid håller operativ­system och appar uppdaterade.

Nedan får du fler tips på hur du kan skydda din mobil.

Så här kan du skydda mobilen

  • Ha autolås/skärmlås aktiverat och skydda mobilen med ett långt lösenord i stället för en kort pinkod, eller använd gärna finger­avtryck eller ansikts­igenkänning för att låsa upp autolåset/skärmlåset.
  • Ställ in autolåset/skärmlåset så att det aktiveras snabbt. Ju kortare tid, desto säkrare.
  • Uppdatera operativsystem och appar så snart nya versioner kommer.
  • Tänk igenom vilka appar du laddar ner och läs gärna omdömen om dem.
  • Ge inga appar fler rättigheter än de verkligen behöver för att fungera. Var extra åter­hållsam med att ge appar åtkomst till mikrofon, kamera, din plats och kontaktlista.
  • Radera appar du inte använder.
  • Ha aldrig lösenord eller koder till bankdosa, bank-id eller annan e-legitimation i t.ex. en antecknings­app i mobilen.
  • Byt mobil om till­verkaren inte längre tillhanda­håller säkerhets­uppdateringar för den modell du har.
  • Om du skulle förlora din mobil: Lås mobilen (det gör du via icloud.com/find för Iphone, eller android.com/find för Android-mobil), samt spärra simkortet (via mobil­operatören). Du kan också använda till exempel en dator för logga ut mobilen från appar och tjänster som den är inloggad på (under inställningar i respektive app eller tjänst). Polisanmäl om mobilen stulits.

En bra vana är också att regelbundet säkerhets­kopiera mobilen. Skulle du förlora den, så är ändå inne­hållet kvar.

Källa: Internetstiftelsen

Dela gärna artikeln!

Skribent