Smarrig broccoligratäng med kyckling

Av Britt-Inger Jonsson
Mat och dryck – publicerad 2024-12-16

Gratäng
Foto: från Pexels

Det här är broccoligratäng när den är som bäst. Gillar du broccoli så rekom­menderar jag verkligen denna broccoli­gratäng med kyckling. Prova, du kommer inte att bli besviken!

Den här gratängen är en av favoriterna här hemma och mina utflugna barn brukar ofta beställa den när de ska komma på besök. Och jag har inget emot att göra den för den är dessutom snabb och enkel att göra.

Recept – 4 portioner

Ingredienser:
300 g pasta penne rigate
500 g broccoli
400 g kycklingbröstfilé
1 msk olivolja
200 g lagrad cheddarost (gärna rökt)
4 msk smör
2 msk fullkorns dinkelmjöl (eller grahamsmjöl)
4 dl standardmjölk
2 stjälkar salvia
2 skivor fullkornsrostat bröd
salt
mald svartpeppar

Gör så här:
  1. Koka pastan enligt anvisningarna på för­packningen tills den är al dente (litet tugg­motstånd), häll i ett durkslag och låt rinna av.
  2. Skölj broccolin noggrant och dela den i små buketter. Lägg buketterna i kokande saltat vatten och låt koka i 2-3 minuter. Häll av broccolin i ett durkslag och spola av den hastigt med kallt vatten så att kokningen avstannar.
  3. Skölj kycklingbröstfiléerna under kallt vatten, torka torrt och skär dem i strimlor eller tärningar.
  4. Hetta upp olivolja i en panna. Tillsätt kycklingen och stek den på hög värme i 2-3 minuter. Salta och peppra. Lägg sedan kycklingen i en ugnsform som rätten kan serveras ur.
  5. Riv cheddarn.
  6. Rör ner mjölet i kall mjölk i en liten kastrull. Lät koka upp och tillsätt 2 msk smör. Låt sedan puttra i ca 2-3 minuter under omrörning, tills såsen är slät. Ta bort från värmen. Rör sedan ner den rivna cheddarn i såsen och smaka av med salt och peppar.
  7. Skölj salvian noggrant, skaka torr och skär bladen i fina strimlor.
  8. Häll pastan, broccolin och salvian i ugnsformen med kycklingen och blanda väl. Ringla såsen över blandningen.
  9. Ta bort skalet från rostat bröd och smula sönder det lite grovt. Smält 2 msk smör i en kastrull på medelvärme och rör ner det söndersmulade brödet. Fördela sedan brödet över gratängen.
  10. Grädda gratängen i mitten av ugnen på 180 grader i cirka 20-25 minuter, tills den är gyllenbrun.

Servera förslagsvis gratängen med en grönsallad och gärna vitlöksbröd. Njut!

Tips: recept på vitlöksbröd.

Dela gärna artikeln!

Skribent