Av Nina Jansdotter
Karriär – publicerad 2024-10-18
Foto: från Pexels
Det är många som våndas inför att löneförhandla, kanske i flera dagar, veckor eller till och med flera månader innan. Varför? Jo, bland annat det är mycket psykologi inblandat, säger Nina Jansdotter, beteendevetare och karriärcoach som här ger sina bästa tips.
Mycket kring det jobbiga med att löneförhandla kan ha sin grund i låg självkänsla och att du då tycker att det är svårt att föra fram vad du har gjort för bra under året och att rent allmänt hävda dig själv och tala om styrkor. Kanske har du fått höra att det är fult att skryta.
Men utan att du talar för din sak kommer det vara svårt att få en så vidare hög löneökning. Få chefer kommer att påtala att de ser hur mycket du presterar utan att du för fram det själv.
Säg till dig själv: jag är en värdefull resurs som förtjänar en bra slant som lön för mödan. Din självdialog lägger grunden för mycket kring din karriärutveckling. Tänk och uttala positiva saker om dig själv ofta. Börjar du där inom dig själv är det lättare att uttala dessa tankar till andra.
Hur gick det förra gången du förhandlade om lön? Vad fungerade bra då? Vad behöver du slipa på nu för att förbättra resultatet. Bygg på sådant som gick hem tidigare och lär av misstagen du inte har nytta av att göra om. Fundera även på hur andra som är duktiga löneförhandlare agerar och på vad de säger. Vad kan du ta efter?
Har ni tidigare gjort upp att om du levererat ett visst resultat eller uppnått vissa konkreta mål – då skulle du få en ökning? Ta upp sådant själv. Förvänta dig inte att din chef ska vara den som lägger fram det på bordet. Rent generellt bör du även vara så konkret som möjligt i de argument du använder dig av. Förbered dig på tre huvudargument och håll dig främst till dessa.
Be en vän eller familjemedlem eller någon annan vara bollplank som du övar dig lite på innan. Det kan vara bra att du har sagt orden tidigare och en del upplever även att det är hjälpsamt att skriva ner argumenten för att minnas dem lättare.
Fundera även över vilken som är den lägsta lönen du kan tänka dig för att ta jobbet om det är ett jobb du söker eller att vara kvar där du är om du förhandlar med din befintliga chef. Vilken nivå är din drömnivå och vilken är en lite mer realistisk ökning som du vill verka för att få? Att tänka igenom sådant innan är ofta bättre än att gå in på mötet med attityden: vi får se vad det blir.
Förberedelse är a och o men samtidigt är det även viktigt att du är närvarande och lyssnar så att du märker när du kör fast och chefen inte håller med. Ställ frågor, hör svaren så att du kan anpassa din argumentation utefter den andres motargument.
Går det inte så bra denna gång. Ta med dig erfarenheterna till nästa gång. Eller ska du rent av inte vara kvar på det jobbet du är nu om du inte känner att du blir uppskattad vad gäller pengarna du tjänar där och kanske heller inte får så mycket positiv feedback när det gäller annat heller. Då kan det vara aktuellt att du börjar fundera över nästa steg internt eller externt, där du förhoppningsvis får uppskattning för dina egenskaper och din kompetens.