Upptäck Vindelforsarnas naturreservat

Av Britt-Inger Jonsson
Resor, Nöjen – uppdaterad 2024-05-25, publicerad 2024-04-10

Renforsen i Vindelälven
Renforsen i Vindelforsarnas naturreservat. Foto: Britt-Inger Jonsson

Det finns otroligt mycket vackert att se och upptäcka i vår svenska natur. Vindelforsarnas natur­reservat i Västerbotten är ett storslaget exempel på detta och platsen passar perfekt för den som vill uppleva naturen på nära håll och samtidigt njuta av en mycket vacker utsikt.

För besökare i naturreservatet finns bland annat parkerings­platser, camping­plats, rastplatser, flera torr­dass och vindskydd samt ett sommar­öppet café. Vindelälvens Naturcentrum som är inrymt i Hotell Forsen, informerar om områdets natur och kultur­historia och där finns också turist­information sommartid.

Naturreservatet ligger i Väster­botten alldeles i anslutning till Vindelns samhälle och är ett av Vindelälvens största och mest storslagna fors­landskap. Renforsen och Degerforsen är de två forsarna i området, som totalt omfattar 76 hektar. Invid den östra stranden finns vackra nipor, raviner och älv­terrasser med lövskog. På den planare västsidan växer äldre barrskog.

Mest storslagna är forsarna under högvatten­perioden i mitten av juni, men området bjuder besökare på mycket storslagna natur­upplevelser året om. Vid stränderna finns dessutom ett 30-tal lämningar efter timmer­flottning i form av stenkistor och ledarmar och man kan känna historiens vingslag.

Reservatet har populära ströv­områden och de är till viss del till­gänglighets­anpas­sade. Det finns också en markerad stig runt hela reservatet, på cirka 5 km. Stigen följer älvstranden på båda sidor om älven och det finns flera rastplatser längs den. En kvarn från 1888 med mjölnar­bostad står på älvens östra sida, vid Renforsen. Sommartid anordnas konst­utstäl­lningar i kvarnen, väl värda att besöka, och i mjölnar­bostaden finns ett mysigt, litet sommar­öppet café.


Vindelforsarnas naturreservat
En av reservatets rastplatser. Foto: Britt-Inger Jonsson

Inom reservatet finns flera vind­skydd, grill­platser och torrdass. Observera att det inte är tillåtet att campa eller göra upp eld annat än på särskilt anvisade platser.


Vårflod, Vindelforsarnas naturreservat
Vårflod i reservatet, 2024. Foto: Stig Sigge Rydberg


Vägbeskrivning

Kör genom Vindeln på väg 363. När du lämnat samhället, efter järnvägs­övergången, tag vänster och fortsätt ner mot älven.

Karta över området

Reservatskartan

Forsmiljöerna har restaurerats

Forsmiljöerna i Vindelälven har restaurerats för att återställa älven efter den skada som blev i sam­band med flottnings­epoken. Under den tiden rensades vattendragen på sten för att underlätta flottningen av timmer och massaved. Restau­reringen ger positiva effekter för bland annat strömälskande fisk- och insektsarter.

Vindelälven är en av national­älvarna

Under 1960-talet ansågs Vindelälven vara intressant för att byggas ut för vattenkraft. De alltmer långtgående utbyggnads­planerna stöddes också av en majoritet i riksdagen. Men i april 1970 gick dåvarande regering emot detta och beslut togs att Vindelälven skulle vara fri från exploa­tering. 1993 blev sedan Vindelälven samt Pite­älven, Kalixälven och Torneälven national­älvar. Nu skyddas våra national­älvar av miljö­balken.

Tack vare att dessa älvar har naturliga flöden finns där en rik biologisk mångfald. Dessutom utgör de en värdefull tillgång både som vackra rekreations­områden och unika platser att värna om för framtiden.

Fler bilder från reservatet

Foto: Ulf Jonsson

Dela gärna artikeln!

Skribent


Senast publicerat / uppdaterat

Mest läst