Av Britt-Inger Jonsson
Tech – uppdaterad 2024-07-07, publicerad 2024-06-11
Bild: från Pixabay
"Experter tjatar om den digitala integriteten, men det är inget som riktigt berör mig för jag har ju inget att dölja", kanske du tänker. Men i så fall är det bäst att du tänker om. Det finns nämligen många potentiella risker och konsekvenser med att dela personlig information.
Vi kanske tar integriteten för given, eller kanske inte orkar bry oss om den, men faktum är att generationer före oss har kämpat sig till den och vi borde slå vakt om den.
Edward Snowden (känd för avslöjanden av den amerikanska regeringens topphemliga övervakningsdokument) gjorde följande liknelser i en intervju av Dagens Nyheter 2015:
"Att säga att du inte bryr dig om rätten till integritet för att du inte har något att dölja är som att säga att du inte bryr dig om yttrandefriheten för att du inte har något att säga. Det är som att säga att du inte bryr dig om den fria pressen för att du inte är journalist. Eller religionsfriheten för att du inte är troende."
Personlig integritet innebär att alla människor har rätt till ett privatliv, en privat sfär där ett oönskat intrång, oavsett om det är fysiskt eller psykiskt, kan avvisas.
Vår rätt till ett privatliv räknas som en mänsklig rättighet och finns med i FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. I en av våra grundlagar, Regeringsformen, står det att vi ska skyddas mot "intrång i den personliga integriteten" och rätten till ett privatliv finns också skyddad i Europakonventionen.
Vår personliga integritet skyddas alltså hos oss av lagar, skönt! Men, vi måste ju själva tänka oss för om vad vi delar med oss av för information om oss själva och andra. Och en sak ska vi ha klart för oss och det är att internet aldrig glömmer.
För samhället i stort är det viktigt för alla och envar att vi bryr oss om integriteten. Men det är också viktigt för den enskilde personligen, för alla har vi något att dölja. Du vet inte heller i dag vad du kanske vill dölja i framtiden. Obs, vi måste vara medvetna om att information på internet aldrig försvinner; det vi lägger upp finns där för all framtid. Tyvärr kan det vara så att det som kan kännas helt harmlöst i dag kanske kan uppfattas som stötande eller ligga dig till last många år senare, eller en presumtiv arbetsgivare kanske kan reagera negativt på det vid en framtida jobbansökan.
Vi låter ofta bekvämlighet och nytta gå före integritet och säkerhet. Det är så mycket som ska godkännas hela tiden. Det rör sig ofta om väldigt långa och komplicerade texter som man oftast bara godkänner utan att läsa. Och man kan bli less på alla olika integritetsinställningar. Man har liksom gett upp att ens försöka ha koll på integriteten. Men så snart någon vi känner drabbas av ett intrång så brukar vi börja bry oss. Men vi behöver inte vänta tills dess, det finns faktiskt en rad åtgärder man rätt enkelt kan göra själv för att skydda sin integritet.
Du kan till exempel skydda din integritet online genom att vara restriktiv med vad du lägger ut på sociala medier och vem du vill ska kunna se det. Fundera också över om den personliga information du lägger ut kan ha en säkerhetsaspekt. Det är till exempel inget konstigt med att du låter dina vänner veta att du är bortrest, men det är samtidigt information som kan utnyttjas av en inbrottstjuv.
Om säkerhetsfrågorna för din bank innehåller namnet på ditt husdjur, din mammas flicknamn eller din första bil så ska du hålla sådan info borta från dina sociala medier.
Sluta, dela vidare allt möjligt utan urskiljning på sociala medier och framför allt sluta dela "kedjebrev". Dels är det ofta falsk information och sedan kan det leda till att hackare ser just Dig som ett extra lämpligt offer.
Se gärna över vilken information om dig som dina sociala medier automatiskt gör offentliga. Fälten under "Om mig" kan innehålla mycket av den information som brottslingar behöver för att till exempel kapa din identitet. Se också över integritetsinställningarna för dina konton på sociala medier och fundera över vad du vill att andra ska kunna se. Du kan också begränsa vänförfrågningar på Facebook till "Vänners vänner", som kan ge ett visst skydd från hackare som skickar falska vänförfrågningar. Om du vill kan du också stänga av sökmotorindexering. Om någon då söker efter ditt namn på Google kommer denne inte att få upp dina inlägg på Facebook.
På din profilsida på LinkedIn finns ett avsnitt "Aktivitet" som visar alla vad du har gjort. Avmarkera inställningen "Artiklar och aktivitet" (under: Du > Sekretess och inställningar > Synlighet > Redigera din offentliga profil) om du inte vill att allt du gör på LinkedIn ska vara offentligt; du kanske till exempel inte vill visa din chef och dina arbetskamrater att du söker andra jobb.
Avslutningsvis, när du går in på en webbplats ge dig gärna tid att klicka i "Endast nödvändiga cookies", om den funktionen finns. Enligt rapporten "Svenskarna och internet 2022" klickade tyvärr bara 1 av 4 internetanvändare ur cookies på webbplatser och män gjorde det i högre grad än kvinnor.
Källor: Internetstiftelsen, Internetkunskap, Svenskarna och internet